Photographer's Note
The Malabadi Bridge is an arch bridge spanning the Batman River near the town of Silvan in southeastern Turkey. It was built between 1146 and 1147 during the Artuk period by Timurtas of Mardin, son of Ilgazi, grandson of Artuk. It was restored in the late twelfth century, and recently in the beginning of the 20th century. It was once the only bridge across the river in this area, and was in continuous use until the 1950s, when a new road bridge was opened upstream.
The span of the bridge crosses perpendicular to the river, but the roadway is at an angle to the river, so there are angular breaks in the east and west approaches. The approaches rise from ground level to meet the central span, which is a pointed arch high over the deepest part of the river. Constructed from colored solid masonry, the approaches have small arches built into them to let flood-waters]] through. Two of the piers of the bridge sit in the river; the western support is decorated with two carved figures, one standing and one sitting. The bridge is 150 m long and 7 m wide, 19 m in height. The roadway has two toll-booths, one either side of the main span. The spandrels of the main arch incorporate small rooms for weary travelers.
------------------------------------------------------
Malabadi Köprüsü: Batman çayı üzerinde Silvan’a 14 km. uzaklıkltadır.1147-48 yıllarında Mardin Artuklu hükümdarı Timurtaş tarafından yaptırılmıştır.Fransız araştırmacı Albert Gabriel köprü içiné Ayasofya’nın kubbesi köprünün altına rahatlıkla girer.Modern statik hesabının olmadığı devirde bu açıklıkta o azaman için böyle bir eser hayranlık ve takdiri muciptir. Balkanlarda, Türkiye’de ve Orta Şark’ta böyle bir köprü yoktur” demiştir Köprü üzerinde kitabesinin yanı sıra astrolojik betimlemelerden oluşan kabartmalar bulunmaktadır. 150 metre uzunluğunda ve biri çok büyük olmak üzere 5 gözlüdür.
Timurtaş bin İlgazi bin Artuk tarafından 1147 yılında yaptırılmış olup 7 m. eninde ve 150 m. uzunluğundadır. Yüksekliği, su seviyesinden kilit taşına değin 19 m.'dir. Renkli taşlarla inşa edilmiş, onarımlarla günümüze kadar ulaşmıştır.
Köprü cephesinde bulunan ve son kısmı okunamayan bir başka kitabeden 1250 yılında Osman isimli bir kişi tarafından yapıldığı öğrenilmektedir.
Dünya tarihinde, köprü mimarisinde önemli yer tutmuş Malabadi Köprüsü türkülere, destanlara, şiirlere, masallara konu olmuştur. Dünyanın en büyük taş kemerli köprüsüdür. Yapım tarihi bilinmemekle birlikte, inşaatın birkaç kez yıkıldığı bilinmektedir. İnşaata gri kalker kullanılmıştır. Köprü üzerinde netliğini yitirmiş yazı ve kabartmalar Hasankeyf ve Cizre köprülerindekine benzemektedir.
Evliya Çelebi köprünün Abbasilerce yapıldığını bildirir. Özelliği, biçimi, boyu ve sağlamlığı ile Anadolu’da yapılmış bütün köprülerden daha üstün olduğunu belirtir.
Köprünün en büyük gözü iki kaya üzerine oturtulmuş olup, 38.60 m. genişliğindedir. Tüm köprü uzunluğu 220 m., eni 7 m.'dir Üzerinde iki oda, iki geçiş kapısı vardır. Silvan tarafından köprü altında da odalar vardır. Köprünün esas kemerinde açıklık 40 metre, anahtar yüksekliği 20 metredir.
Kervan devrinde yapılmış olmasına rağmen bugünün stabilite, en ağır tonaj ve mimari anlayışına çok iyi uyum sağlıyor. Kervan devrinde yapılmış tarihi köprüleri içinde Malabadi`den daha büyük açıklıkta olanı yoktur. Ortadoğu`nun yıkılmamış tarihi köprüleri arasında böyle bir tanesi daha yoktur.
Son dönemde 1930 ve 1956`da, iki kez onarım görmüş ve sonra yanına betonarme, yeni bir köprü yapılmıştır. Köprünün, büyük taştan kemeri Ayasofya`nın kubbesini rahatlıkla içine alabilecek kadar muhteşemdir.
from: Wikipedia.org
gunergok oznaczy³ to zdjêcie jeko u¿yteczne
Critiques | Translate
batalay
(41261) 2007-10-06 0:24
Merhaba FaikBey,
Bu zarif köprüye hayran oldum, ve Silvan'in ilk defa fotografini görüyorum. Bu beni çok mutlu etti, ve favorilerim arasina aliyorum. 1915 yilinda büyükbabam (babamin babasi) 8 ay Çanakkalede savasmis; 1916 Silvan'da sizlere ömür olmus. 36 yasinda Bimbasi Ismail Hakki, Mustafa Kemal'in Selanik'de en yakin cocukluk arkadasiymis. 1916'da Babam da dört yasindaymis.
Elli-iki yil sonra (1968de) babam, Orgeneral Kemal Atalay, Diyarkbakir'da bir kolorduyu teftis ederken, ileri yasli bir adamla karsilasmis. Adam da babama anlatmis, ben sizin babanizi tanirdim, sizinde hayatinizi uzaktan izlerim demis. Ve babami kendi babasi, Ismail Hakki'nin mezarini ilk defa ögrenmis, ve görmüs. Eski Türkçe'yi yen Türkçeye çevirtdirip yeni bir mezar yaptirmis.
Babam dört yil evvel vefat etti, 1970'de zaaten Birinci Ordu Kumandani olarak Istanbulda emekliye ayrilmisti. Ben de cocuklugumdan beri ABD'de yasiyorum, peder burada atese milterlik yapmisti. Ben de burada okuyup, evlendim, doktora yaptim, ve uzun yillardir atom fizigi profösörüyüm. Size bu resim için son derecede minettar oldum. Tesekkür ve tebrik ederim,
Ingilice okursaniz, babamin ve Atatürk'ün hakkindaki yazimi websitemde okuyabilirsiniz.
http://www.bulentatalay.com
Oradan "About the Author'a bakmaniz gerekiyor."
Oradan da "A Tribute to General Kemal Atalay"i tiklemeniz gerekiyorl
ABD'den selam ve saygilar,
Bülent Atalay
kerim
(550) 2007-10-06 2:50
merhaba faik bey,
kopru gercekten cok guzelmis,
bir de sarkisi var sanirim murat gogebakandan dinlemistim, hikayesini de sizden ogrendik
aciklamaniz icin ayrica tesekkur
elinize saglik
gunergok
(2334) 2007-10-06 2:50
"burada başladı bitti, şu garibin öyküsü" türküsünü çok dinlemiştim. fotoğrafını yeni görüyorum. eline sağlık.
ozturk53
(105) 2008-02-22 11:11
eser güzel ama fotoğraf daha güzel olabilirdi. renk patlaması olmuş. enstantaneyi daraltarak çekerseniz daha güzel görüntü alabilirsiniz. aynı fotoğrafı ben de çektim. portföyüme bakabilirsiniz. teşekkürler.
Photo Information
-
Copyright: Faik KIVANC (moonstar)
(130)
- Genre: Miejsca
- Medium: Kolorowe
- Date Taken: 2006-02-12
- Categories: Architektura, Ruiny
- Camera: Sony Cybershot DSC-W5
- Wersja zdjêcia: Oryginalna wersja
- Temat(y): Faik KIVANC FOTOGRAFLARI [view contributor(s)]
- Date Submitted: 2007-10-05 16:23
- Ulubione: 1 [Widok]
Discussions
- To batalay: Merhaba (1)
by moonstar, last updated 2007-10-06 05:23 - To kerim: Merhaba (1)
by moonstar, last updated 2007-10-06 05:37 - To gunergok: Tşk (1)
by moonstar, last updated 2007-10-06 05:39